Skip to main content

Hvilken sammenhæng er der mellem motivationsprofil og personlighed?

Jeg oplever ofte, at folk betragter mine motivationsarketyper som personlighedsarketyper. Det er to vidt forskellige ting – men der er en sammenhæng.

I de senere år har jeg undersøgt sammenhængen mellem motivationsprofil og personlighed, og det har vist sig, at kombinationer af bestemte personlighedstræk er udtalte hos nogle arketyper, mens andre kombinationer er særligt udtalte hos andre arketyper. Det betyder, at man kan bruge personlighedstests som en lille indikator på motivationsprofilen (mine arketyper). Andre personlighedstræk har intet med motivationsarketypen at gøre, men er mere et krydderi, der betyder, at man kan forvalte den samme motivationsarketype på forskellig måde.

Det taler jeg om i denne video.

En disclaimer er på sin plads: Jeg nærer en dyb interesse for personlighedsteori. Men jeg er lidt af en testskeptiker. Jeg er metodefreak, og svagheden ved en del tests er bl.a. operationaliseringen af de underliggende teorier. Sådan er det. Det betyder også, at jeg aldrig forlader mig på testresultatet, men kun på en korrigeret testscore, som finder sted i en samtale på baggrund af testscoren. Min erfaring er, at en del mennesker fejlscorer på E/I og J/P i JTI/MBTI. For at sige det kort: Det er ikke sammenhængen mellem testscoren og motivationsarketypen, jeg taler om her. Det er sammenhængen mellem personligheden og arketypen, jeg taler om.

Hvis du har spørgsmål til min arketypeteori, så stil spørgsmålet her eller send det til mig på mail@hellehein.dk. Så tager jeg det op i én af de kommende videoer.

Skriv en kommentar