Skip to main content

ENDNU ENGANG har jeg haft fornøjelsen af at tale med Line Reeh, som står bag podcasten Endelig Mandag.

Og endnu engang blev det samtalen så indholdsrig, at det blev til en dobbeltepisode.

I første del taler vi om vigtigheden af at forstå opgavens karakter og især om forskellen på komplicerede, algoritmiske opgaver og komplekse labyrintopgaver.

Så er det tid til nye aha-moments. For Helle Hein er tilbage i ENDELIG Mandag. Velkommen til del 1 af denne dobbeltepisode, hvor vi i første del dykker ned i noget så overset som “opgavens iboende karakter”.

For måske den længsel, som mange oplever i arbejdslivet, i virkeligheden er udtryk for, at vi har et dybt indre kald efter at løse vigtige og komplekse opgaver, men ikke har rammer, som gør det muligt?

Heins tese er, med inspiration og termer fra bl.a. den walisiske ledelseskonsulent Dave Snowden og den amerikanske kreativitetsforsker Teresa Amabile, at en ‘kompliceret’ opgave og en ‘kompleks’ opgave ikke er det samme. Det er to forskellige opgavetyper, som også kræver to forskellige tænkemåder – og helt forskellige rammer – at nå godt i mål med.

Og vi har typisk hver især en stærk præference for den ene af de to typer – ofte uden at være klar over det!

Begge kræver høj faglighed. Men hvor den komplicerede opgave, kalder på analytisk tænkning, på at bruge en metode og nå frem til et endegyldigt svar, så reducerer den samtidig kompleksitet. Det gælder ikke en kompleks opgave, som kalder på det modsatte. Den åbner op og skal løses med at sætte ting sammen og betræde veje, som muligvis aldrig er betrådt før – og hvor man aldrig kan vide, om man nu helt er nået i mål. For der kan vise sig noget nyt, så snart man får endnu et nyt perspektiv med i overvejelsen.

Og afhængigt af vores mentale programmering, så vil vi være særligt glade for, faktisk afhængige af, at have enten den ene eller den anden type af opgaver i vores arbejdsliv for at trives.

Ikke hele tiden og altid, men som en brik, som ikke må mangle.

Derfor skal du høre den her episode, hvis du er chef, hvis du er ansat eller hvis du er selvstændig. Den er simpelthen vigtig.

Til sidst i episoden reflekterer jeg Line over, hvordan jeg ser det her udfolde sig i opgaveløsningen i den afdeling på DTU, hvor jeg selv er ansat.

Og hvorfor det er noget, som det kan være nyttigt også for alle rådgivere at kende til, ikke mindst de, som giver andre gode råd ifht hvordan en arbejdsproces “bør” være.

Skriv en kommentar