ENDNU ENGANG har jeg haft fornøjelsen af at tale med Line Reeh, som står bag podcasten Endelig Mandag.
Og endnu engang blev det samtalen så indholdsrig, at det blev til en dobbeltepisode.
I anden del taler vi om min forskning i mentale programmeringer og forskellen på ligevægtssøgende og spændingssøgende mennesker. Vi nørder også teori og især den måske mest misforståede af alle motivationsteoretikere, Abraham Maslow, som sammen med Viktor Frankl rummer et grundlæggende opgør med teorien om det ligevægtssøgende menneske.
—
Abraham Maslow er mest kendt for en behovspyramide, som han aldrig har lavet! Så i denne episode dykker vi ned i, hvad den amerikanske psykolog Maslow rent faktisk stod for og hvad han kan lære os om det helt gode liv og arbejdsliv.
Motivationsforsker Helle Hein har i Maslow fundet et begrebsapparat og en psykologisk forståelse, som gør op med den ligevægtsfokuserede tilgang, som dominerer i den gængse stresstænkning og motivationsforståelse.
Normalt betragter man stress som en uligevægtstilstand og tror, at den rigtige behandling altid er at hjælpe den stressramte med at etablere ny ligevægt.
Men hvis vi skal finde dybe løsninger på stress, så må vi forstå, at mennesker er forskellige, mener Helle Hein.
Fra sine data fra sin forskning i motivation fandt Hein to forskellige mentale programmeringer – ligevægtssøgende og spændingssøgende. Og afhængigt af, hvor vi selv ligger på skalaen, så vil vi have brug for noget forskelligt for at trives og opleve meningsfuldhed i vores arbejdsliv.
Det taler vi om, også i forhold til persontypeværktøjer som Big Five og MBTI.