Skip to main content

Jeg har fået lov at anmelde Lars Peter Nielsens bog Langtidsholdbar. Bogen udkommer den 2. september 2024. Læs den fulde anmeldelse her.

Anmeldelse af bogen Langtidsholdbar af Lars Peter Nielsen, Reflex
af cand.merc., ph.d. Helle Hedegaard Hein

Ledelse forpligter. Der er en etisk fordring i lederskabet. Som leder må man tage ansvar – man må svare an i forhold til de problemstillinger, lederskabet skal løse. Ledelse har aldrig været en bagatel. Det har altid været vigtigt, men i en tid præget af stor usikkerhed, høj forandringshastighed, klimaudfordringer, konflikter og krig, mistrivsel og udbrændthed er ledelse vigtigere end nogensinde. Det stiller krav til lederen om at lede vejen. Om at skabe rammer og rum til nytænkning og samskabelse af løsninger. Det fordrer en ny form for lederskab.

Nogen må gøre noget. Og de nogen, der skal gøre noget, er ledere. Det påhviler ikke ledere at løse problemerne selv, men som leder må man lede vejen, sætte retningen og skabe rummet, så medarbejdernes viden, erfaringer og potentiale kan sættes i spil på nye måder. Der er intet quick fix. Det er det lange, seje træk, der er vejen til de dybe løsninger. Det fordrer, at lederen ikke kun passer på sine medarbejdere, men i høj grad også sikrer sig selv mod at blive overbelastet, nedbrændt og tiltrukket af hurtige, ineffektive løsninger. Det kræver langtidsholdbarhed. Et langtidsholdbart lederskab, et langtidsholdbart arbejdsliv for alle og langtidsholdbare løsninger.

I Langtidsholdbar kommer Lars Peter Nielsen med et opråb til ledere. Han opfordrer ledere til at tage lederskabet på sig. At tage lederskabet alvorligt. Og have blikket rettet mod langtidsholdbarhed. Han fremsætter syv teser om et langtidsholdbart lederskab. Den første tese handler om at finde frem til og holde fast i sig selv og i den flamme, der nærer lederskabet. Det er forudsætningen for alt. Og tese for tese ledes læseren igennem til det, som det hele skal til for: At lade sig selv og lederskabet modnes, så det når sit fulde potentiale, hvorigennem det kan skabe værdi for andre.

Men lederen lades ikke i stikken med et opråb. Lars Peter Nielsen breder teori ud, deler generøst ud af sin mangeårige erfaring som rådgiver for ledere, og han giver praktiske anvisninger til, hvordan man kan folde et langtidsholdbart lederskab ud. Alt sammen under hensyntagen til og med stor respekt for den kompleksitet og de udfordringer, der er i lederskabet, og det krydsfelt, mange ledere oplever. På den måde viser Lars Peter Nielsen en vej til at folde det langtidsholdbare lederskab ud i praksis.

Styrken i bogen ligger for mig især i Lars Peter Nielsens dybe indsigt i lederskabets kompleksitet og dualitet. Han påpeger ledelsesopgavens meningsgivende kraft, samtidig med at han påpeger de mange vanskelige problemstillinger og udfordringer, ledere ofte oplever at befinde sig i, og som kan ende med at skygge for meningen i ledergerningen. Han sætter fingeren på de mange vanskelige valg, ledere skal træffe, og en endnu mere præcis finger på de nødvendige valg, ledere af mange årsager ikke altid får truffet.

Kompleksiteten er også foldet ind i bogens praksisafsnit, hvor ledere præsenteres for et overflødighedshorn af anvendelige og konkrete redskaber. Men hvor redskaber kan virke forsimplende, hvis de står alene, insisterer Lars Peter Nielsen i bogen på, at lederen skal være bevidst om og reflekteret over, hvad redskaberne skal til for.

Tag f.eks. den vigtige pointe i tredje tese om, at et langtidsholdbart lederskab kræver tid. Her griber Lars Peter Nielsen fat i én af de nok mest udbredte ledelsesudfordringer i dag: Har man som leder tid til at tage sig tid? Har man overskud? Hvor skal tiden komme fra, når man i forvejen halser bagefter i et forsøg på at nå det hele? Med skarp pen beskriver Lars Peter Nielsen det nødvendige opgør med de tidstyve, som gør, at lederen ofte er på bagkant frem for på forkant. Og i bogens praksisdele gives en lang række anvendelige redskaber til at hjælpe sig selv til at komme fra underskud til overskud. Men undervejs løfter Lars Peter Nielsen fingeren og retter blikket væk fra lederen og ud mod omverdenen: Det handler ikke bare om at give sig tid. Man skal vide, hvad tiden skal bruges til.

Et andet eksempel er den første tese om, at et langtidsholdbart lederskab fordrer, at man som leder kan og tør stå ved sig selv. Lederskabet skal drives af den nærende flamme, der kommer fra passionen. Men som leder kan man hurtigt blive væk fra både sig selv og passionen. Det kræver mod og refleksion at finde tilbage til sig selv igen. At stå ved sig selv. For ja, lederen skal være sig selv. Men, pointerer Lars Peter Nielsen, lederen skal ikke være sig selv nok. ”En langtidsholdbar leder sætter aldrig sig selv i centrum,” skriver Lars Peter Nielsen. Blikket skal rettes udad. Mod samfundet. Mod medarbejderne. Lederen bør f.eks. ikke sætte sig selv forrest, når opgaver uddelegeres i håbet om selv at slippe for de drænende opgaver, men i stedet uddelegere opgaverne med sigte på, at medarbejderne vokser med opgaverne og udvikler sig.

Et af de begreber, der optager mig mest i bogen, er begrebet ’negativ formåen’. Ledere skal kunne og turde være i forandringer, tvivl, kaos og usikkerhed uden at gribe til utidig, ureflekteret handling. Det er måske én af de mest vanskelige ting ved lederskabet. Talrige er de gange, hvor jeg i min ledelsesforskning har set ledere handle i panik eller for at virke handlekraftige, og hvor effekten har været kontraproduktiv og i nogle tilfælde destruktiv. Ikke bare for medarbejderne, men også for dem i modtagerenden af arbejdet, hvad enten der er tale om borgere, kunder, elever, patienter eller andre. Alene udfoldelsen af dette begreb, som læseren møder i tese 4, er nok til at gøre bogen værdifuld, for uden lederens negativ formåen vil det ikke være muligt at skabe rum for den nytænkning og de kreative og innovative løsninger, som er afgørende for, at vi i fællesskab får løst nogle af de helt store samfundsmæssige udfordringer, vi står overfor.

Langtidsholdbar er på ingen måde en klassisk ledelsesbog. Det er en bog, der stiller krav til lederen, men det er også en bog, som nænsomt sender lederen i den rigtige retning – i retning af at kvalificere sit lederskab yderligere med rygsækken fuld af teori og praktiske greb. Lars Peter Nielsen har et solidt ståsted for sit opråb til ledere.

Som teolog og master i organisationspsykologi udfolder han et unikt perspektiv på ledelse, hvor der trækkes på teologi, filosofi, psykologi og meget mere. Det tilsættes personlige refleksioner, og der deles rundhåndet ud af mange års erfaring fra Lars Peter Nielsens virke med at hjælpe ledere på rette vej til med udgangspunkt i egne erfaringer at reflektere over lederskabet – og handle! Jeg har selv været så heldig at observere Lars Peter Nielsens evne til i praksis at lede ledere på vej mod et langtidsholdbart lederskab. På vej mod det mod og klarsyn, der skal til. Udover at det har været en stor personlig gave at være vidne til, kan jeg konstatere én ting: Det virker!

Langtidsholdbart lederskab er på alle måder bydende nødvendigt. Og jeg stemmer i, når Lars Peter Nielsen i bogen opfordrer til, at ledere slår de syv teser om langtidsholdbart lederskab op. Ikke på kirkedøren, som Luthers teser blev det, men så på sociale medier, i lederteamet, på ledelseskonferencer, i fagmagasiner, i nyhedsbreve eller andre steder. Teserne skal diskuteres. Erfaringer, viden og læring skal deles.

Langtidsholdbarhed skal på dagsordenen. Og så skal den enkelte leder tage ansvaret på sig og omsætte langtidsholdbart lederskab til praksis. Med denne  bog i hånden bliver det lidt lettere.

Skriv en kommentar