Vi skal væk fra tanken om, at stress altid skyldes ubalance mellem krav og ressourcer eller en skæv work-life-balance og forstå, at stress også kan skyldes mangel på mening. En sådan mangel på mening kan f.eks. skyldes mangel på faglige udfordringer eller forhindringer, som står i vejen for, at man kan løse de komplekse opgaver, som de finder mest meningsfulde. Det kan f.eks. være en alt for fragmenteret hverdag eller støj og afbrydelser på storrumskontoret. En mere kompleks årsag til stress kan være etiske dilemmaer og en altfortærende følelse af at svigte dem, man er sat i verden for at hjælpe.
Det djævelske ved stressformerne er, at de har præcis samme fremtrædelsesform. Det er de samme symptomer, der viser sig på overfladen. Men årsagerne er vidt forskellige. Det er løsningerne derfor også. Rammer man forkert, fordi man diagnosticerer årsagen til stress forkert, forværrer man problemet.
Nogle gange er den gode løsning en sygemelding og et forløb hos en stresscoach, men ved de mere komplekse stressformer kan det gøre ondt værre. Her kan løsningen i stedet være rum til uforstyrret fordybelse, mens man som ledelse i andre tilfælde må gribe til dybere løsninger.
Målgruppe: Ledelsesgrupper eller ledere og medarbejdere i fællesskab.
Værd at vide: Foredraget skaber et nyt fælles sprog og et mere facetteret begrebsapparat, som kan skabe grobund for en mere nuanceret dialog om stress.
Varighed: 1-2 timer. Foredraget kan evt. kombineres med en stresscocktailbar (se nærmere under dette).